B positive

Assalamualaikum..

ok..ok..firstly, b+ bukan jenis darah aq..^-^
'be positive'..dengan kata lainnya, berbisik dengan minda bagi tahu yang jangan terlalu ikut kan rasa..hmm, fine, perbuatan tak semudah kata-kata..itu aq tahu..

semakin diri mendaki tangga usia, makin banyak tersedar dengan karya agung Maha Pencipta..tak semua apa yang kita usahakan dihargai, semakin banyak perlu dipujuk hati, makin kuat bertarung dengan si perangai yang degil, perlu diperah peluh untuk memahami people..aah..

'penat laaah...tahu tak..'
nak saja diteriakkan jeritan batinku..tapiii, masih ada hati yang perlu dijaga..aq tahu itu..tapi tetap terasa penatnya bila hampir lelah nafas berusaha, masih dinilai pakai kati..entahlah..hmm, jadi berbalik kepada tajuk kita, BE POSITIVE...

tak apa, tak apa, tak apa..apa saja dugaan dari Dia yang Maha Esa yang diterima, mungkin rasa berat tak larat dah..tapi kita kan tak tahu apa yang people lain hadapi, mungkin lagi ditimpa dugaannya..dan sesungguhnya, pasti terlakar indah dihujung cerita bila kita sedar tentang ujianNya..

dan bila kita jujur benar sayang hargai people yang kita ada ini, tiada nilai yang boleh ditukar ganti..saat kita mula setting emosi, saat itu akan jaga dan lihat sebenarnya banyak kasih sayang yang kita terima..muaxx..heheehe..segala berlaku terlukis dipapan lukisan hidup aq yang penuh dengan warna itu, ianya hadiah dari Allah yang Maha Esa..insyaAllah, aamiin..

to: my people..

"be yourself, you don't have to be perfect to be my friends because I'm also not perfect..just need honesty and lots of love..^-^"

*bila dua people BFF comment picture saya..

cik A (bukan nama sebenar) : u talk 2 much..bahahhahaaa
cik B (bukan nama sebenar) : as usual..hehehhee
cik a: soo true..=D
cik b: hahahahhaahaa...we know her better kann..hehe

*terharu sesangat..=') sayang korangggggg...muaxxx!!!!

gagah kan si hati

Assalamualaikum..

Gagah kan si hati..Alhamdulillah, aq bangga dengan si hati yang sering diuji kesabaranya tapi masih mampu dan sabar menerima kesan hidup si punya akal..sesaat dua terasa bahagia dengan kehidupan, sesaat dua diuji dengan kesedihan..sabar ye sayang, sabar ye si hati, benar indah sabar itu, jangan risau akan ada ganjaran untuk mu nanti ye sayang..aq masih cuba menyatukan si akal dan si hati agar aq si punya akal dapat bersedia dan bertahan untuk berdepan dengan dugaan yang akan datang mungkin nanti..

Ya Allah pemilik seluruh alam, Maha pengasih dan penyayang, gagah kan lah si hati dan tenangkan lah untuk bersabar dengan dugaanMu kerana sesungguhnya Engkau tidak akan menguji hamba Mu melebihi kemampuannya..Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah dengan segala nikmat kurniaan Mu, syukur ku hanya untuk Mu tempat ku mengadu meluah rasa ku...janji Allah memberikan yang terbaik untuk hambaNya itu pasti..InsyaAllah..aamiin..^^


*credit picture from Google

seorang si punya akal.

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah..^^
aq si penulis kecik hanya ingin berkongsi cerita, dari muka buku seorang teman si punya akal, aq terkesan satu saluran indah yang dihasilkan oleh seorang si punya akal..Alhamdulillah, mungkin aq tak pandai dan tidak setulus beliau tapi disini aq hanya ingin berkongsi saluran..semoga kita si punya akal dapat sama-sama dapat bahagia yang benar..insyaAllah, aamiin..^^


"Siapa yang beramal soleh baik laki-laki ataupun perempuan dalam keadaan ia beriman, maka Kami akan memberikan kepadanya kehidupan yang baik dan Kami akan membalas mereka dengan pahala yang lebih baik daripada apa yang mereka amalkan.” (An-Nahl: 97)
Bahagia itu akan datang bila kita menerima takdir Allah dengan redha dan sabar. Bahagia itu datang bila kita mula memahami takdir Allah itu tidak kejam, setiap kejadian pasti ada hikmah yang akan menyusuli. Bahagia itu akan datang bila kita meyakini Allah adalah sebaik-baik perancang dan takdir Allah tak pernah silap."
*p/s: sebahagian dari ilham pemilik http://www.ilmi-islam.com/..

si punya akal

assalamualaikum,


Si punya akal yang hidup atas bumi tuhan pasti tak mungkin hidup dalam bayang diri keseorangan, si punya akal pasti akan berteman dengan si punya akal yang lain..ha, itu pasti walau berteman disaat diperlukan..ahhh, sudah banyak kali si hati terasa dengan kawan si punya akal tapi masih boleh dipujuk kerna itu tulisan kehidupan..makin kalender di dinding dikoyak untuk memaparkan pertukaran waktu, si punya akal makin tahu untuk diajak si hati untuk sabar..sabar, tak semudah tiup lilin hari jadi, nak diterang sebab dan kebaikan sabar itu..tapi tak boleh diulang sebab dan kebaikan untuk setiap lukisan masa, si punya akal perlu bijak dan jujur adanya..tak apa, setiap lukisan itu pasti ada harga dan kelebihan nya..si punya akal hanya perlu lebih sayang diri dan jujur dengan si hati agar si punya akal yang lain boleh sama-sama jujur diri..^^ aamiin.


jadi yang benar

assalamualaikum

Makin dicari, makin hilang diri, sudah..jangan dicari lagi, biar datang sendiri..jangan diajar benda larangan, kau sudah cukup besar untuk tahu beza yang benar..sekarang jangan kau biar ingin menguasai akal, sebab si ingin tak punya akal..kau, pemimpin kawasan perlu sedar kebenaran, jangan dibiar penghasut mutlak rapat dekat dengan kau..bangun, jangan terus khayal dalam mimpi mainan..dengki itu busukkan hati, jangan nak kau simpan..tak kan..jadi akal perlu bekerjasama dengan hati supaya hari-hari jadi lukisan yang si kaya tampal di dinding rumah mewah..dah, kau boleh, kau mampu kan sebab ini anugerah yang si pencipta Maha Esa hadiah kan untuk setiap nyawa yang milik akal..jadi yang benar sebab itu tanggungjawab kau..senyum sebab setiap dugaan tanda Dia Yang Esa sayang kau..aja-aja fighting..^^


p/s: credit picture to google..

si resah sila pergi.

assalamualaikum..

bila si hati mula resah-resah, mahu digoncang si jantung yang duduk setia menjalankan tugas agar si nafas masih mampu menghembus supaya pemilik masih berpijak dibumi yang nyata..si jejari perlu menari di atas papan kekunci untuk mengalirkan penyatuan akal dan perasaan..

setiap saat hembusan nafas, masih terasa hadir dia...
kini entah, setiap langkang yang disusun, makin hilang rentak nya..
makin hari bertukar waktu, rasa makin jauh..
hadir ini mungkin, hanya pengisi masa..
mungkin yang dinanti bukan dia..
mungkin pemilik yang benar bukan dia..
nampak nya hati masih nak dipujuk sabar..
mungkin belum tiba saat dan waktu..
dia yang benar, masih perlu tunggu..
melihat pemilik yang lain telah ada, terasa...
cemburu, jelos, ahhh..
mungkin...hehee...
tak apa, akan datang nanti..
sebab janji Yang Esa itu pasti..^^
aamiin..


soalan or jawapan???

assalamualaikum...

hmmm..haaaa...hihihiiiiii....hoooo..
nak mula dari mana ye...byk sbnrnye nk cite ni...dari ABC ke XYZ...aigo...ok2, nk share skit a eh..ape ye...jap nk susun ayat...hmmm...nk cakap ape eh tdi...laaaa...owww...lupe plak...

haaa...mesti korang penah face situation ni kn??? problem with ur short term memory?? hahahhaaa...yeke?? entah, ke out of focus??? haaaa??

aq pn tak taw sbnrnye, persoalan yang masih menjadi persoalan..hehehhee



p/s: picture credit to google image..
Assalamualaikum...

s
e
n
y
u
m

smile...dua2 bahasa mula dengan huruf S...so, dengan suka hatinye, sye bagi statement yang S ni mewakili Senyum & Smile yang Sweet Sangat..hehheeehee ^_^




^_^

pintu

Assalamualaikum..

nok..nok..(bunyi ketuk pintu)
siapa?? (pintu tak dibuka, hanya jawab dari dalam)
bersuai kenal..(tapi pintu masih ditutup rapi)
NOK..NOK..(makin deras ketukan, minta dibuka pintu)*tapi (pintu makin dikunci rapi)

pintu..hati...
entah, makin sukar ingin dibuka..
bukan tidak ada yang mencuba, tapi...
entah, bukan tak mahu buka...
tapi, si hero yang datang mungkin bukan pemilik kunci...
biar lah, masih percaya janji Yang Esa...
pasti akan tiba masa dan pemiliknya..
InsyaAllah..^^


p/s: image from google..tq

DIA lebih mengetahui.

Assalamualaikum

yaa..DIA lebih mengetahui..
hmm, entry kali ini agak emo sikit..si tukang taip pun dalam keadaan yang beremosi sikit..huhuuhu..benar, kita manusia hanya mampu merancang..

Ya Allah, setelah hampir 3 bulan kami merancang dan segala persiapan telah disediakan..seminggu sebelum keberangkatan kami ke tanah suci Mu, Engkau telah memberikan kami dugaan, sesungguhnya dugaan yang sangat menguji kekuatan hati dan semangat hamba Mu ini..luluh air mata aku, hampir kering semangat untuk berhadapan dengan dugaan ini..hanya Engkau tempat ku mengadu Ya Allah..

sesungguhnya, hanya Engkau Ya Allah yang memiliki segalanya, yang maha mengasihani, maha menyembuhkan segala kesakitan dan kekecewaan..semoga insan yang berkorban sentiasa untuk hamba Mu ini berada dalam lindungan Mu..semoga abah cepat sembuh dari segala penyakit dan kembali sihat sentiasa..aamiin.

seseorang manusia hanya mampu merancang tetapi Allah Yg Esa menentukan setiap kejadian dan sesungguhnya sesuatu itu berlaku dengan izinNya..PASTI ada hikmah dalam setiap kejadian..InsyaAllah, mungkin belum rezeki kami, mungkin kami belum cukup bersedia..dan dengan izin Ya Allah, akan aku jejak bumi tanah suci Mu suatu masa nanti bila diri ini benar-benar bersedia..InsyaAllah..aamiin.


p/s: kredit to pic owner..(google)

saja suka3..

Assalamualaikum..

aku dulu, zaman muda-muda...suka juga berkarya..hmm, dulu la..saat aku tak terikat dengan masa..sekarang banyak da masa aku dicuri dengan tugas dan hiburan..hehehee..
dulu..aku suka luahan rasa dengan kata-kata susunan..sekarang, aku lebih kepada jujur terang-terangan..hmm..mungkin cara dulu lebih berkesan dan tak menyakitkan kut..maaf ye kawan2..hihiii..^^

sikit nak kongsi ni..

"dulu..waktu kau keseorangan..aku lah teman, aku lah kawan..
  sekarang..bila kau dah berteman, berkawan..aku..jadi bayang-bayang..
  mungkin silap aku..tak sedar dengan kekurangan..
  mungkin..kau lebih gembira dengan hidup kau sekarang..
  aku..akan masih mendoakan kebahagian semua teman.."


”Jika kamu bertiga maka janganlah dua daripada kamu bercakap-cakap meninggalkan yang ketiga kerana perbuatan begini akan mendukacitakannya.” 





kawan-kawan..singgah la dinding blog zahiriladzim..si hero ini sangat suka dengan kata-kata susunan..aku rasanya pernah post pasal si hero ni..best taw..^^

p/s: ok2..kata-kata susunan aku tak best pun kan, and sebab tu tajuk post ni 'saja suka3'...hehehee..^^ tq sebab bace..

SINGLE??

Assalamua'laikum..

ok kawan2..
just post suke2 je ni..hmm..tadi kan waktu on9 dekat muka buku..aku ternampak satu pic ni..macam best jer..so, nk share dengan kekawan kat blog ni..^^

Single??? 
ok wat..bukan tak laku..tapi mybe takut jer..takut melanggar batas pergaulan..hmm..harap single itu tamat bila aku diijab kabulkan oleh wali aku..InsyaAllah, semoga Allah kuatkan hati aku dalam menghadapi godaan yang mengajak aku ke arah kemungkaran..aamiin.

ok3..seperti yang da cakap kat atas tadi...ni la pic nye..

*nice kan..^^

4 april 2012

Assalamua'laikum..

Alhamdulillah...alhamdulillah..alhamdulillah..segala syukur dilafazkan kepada Allah yang Maha-Esa..Ahmad Dzulkifly Bin Mohammad sekarang da berusia 17 tahun..Eh.!!!! 17??!!! hahahaa..yup2..adek aku yang sorang tu..ye..dia la..aku ade sorang je adek..Boy..hehehee..

(pejam-celik)..3X..tak sangke sebenarnye...aku masih anggap his my lil brother yang little2 lagi..padahal...da besor kut..nak SPM da tahun ni..adoi..hahhaaa..hmmm..Alhamdulillah..semoga Boy sentiasa dalam lindungan Allah, sentiasa menjadi anak yang soleh dan muslim sejati...InsyaAllah..aamiin..sayang Boy banyak2 la..thanx dek coz salu layan kerenah akak ni..hahahaa..Luv u..^^

*bezday boyz..hehehee..

*pic bonus

sedang berusaha..

Assalamua'laikum..

hmmm...maaf ye semua...
maaf jika aku pernah mengguris perasan, ikhlas..betul aku ikhlas memohon kemaafan..maaf sekali lagi jika aku tidak sedar sedang melakukan kesilapan..

maaf..mungkin silap aku, mungkin silap cara aku..tapi aku sedang berusaha..jujur..aku sedang berusaha membetulkan sikap aku...mungkin aku sering kasar dalam cara dan kata-kata..tapi betul..aku sedang berusaha..jangan mengelak dari aku, tegur jika aku silap tapi harap jujur berhadapan..mungkin nampak kuat pada luaran, tapi rapuh lemah didalam..maaf, tapi aku hanya manusia..

tapi...tolong, don't judge a book by it's cover..lemah aku rasa, seperti hilang satu semangat dalam diri...(*hidung da mula banjir..sob..sob)hmmm..Ya-Allah, ampunilah hamba mu yang serba kekurangan ini..kuatkan lah hamba mu ini dalam menghadapi dugaan mu..terima kasih kerana hadirkan insan2 yang menerima aku seadanya..aku akan terus berusaha dengan izin mu Ya-Allah berubah kearah yang lebih baik, insyaAllah..aja-aja fighting Umii..!!! 

sayang kat semua...!!!! ^^

3 april 2012

Assalamua'laikum..

3 april 2012...hari ni genap la usia 2 tahun dakcik Mirza Aqlan Putra..^^ Alhamdulillah, semoga Aqlan membesar sentiasa dalam redha Allah, menjadi muslim yang beriman kepada-Nya, anak yang soleh, dilimpahkan rezeki  dan terpelihara dari sebarang kemungkaran...aamiin...

haaaaaa..sekarang ni kan aqlan da mula pandai susun ayat nk cakap.."wan..abam nk shus..shusu..phisss..*susu n please.." hehehehe..cute sangat...abam yang sangat obses dengan fish and tortoise dia...hehee..terima kasih Allah kerana menghadiahkan insan ini dalam keluargaku..

*cayang abam sangat!!! ^^

perubahan..

Assalamua'laikum..

pejam-celik..(3X)..da masuk bulan april 2012 da kan, banyak yang da berlaku dalam hidup aku yang sekarang ni hampir 'face to face' dengan usia 22 tahun..hahaa..kadang2, rasa sangat pelik bila dipanggil dengan gelaran kakak..aish, terase tua pulak..hahaa..

bila da menghampiri usia yang lebih dewasa ni, aku terfikir..(mata pandang atas..hekhek)hmmm..aku harus berubah..mungkin menjadi lebih matang, lebih tenang, lebih menjaga tingkah laku, lebih menjaga batas pergaulan, berfikiran positive dalam menghadapi apa saja yang bertemu dengan aku akan datang..(tak boleh cepat naek marah dan geram2 lagi ok umii..^^ InsyaAllah, dengan izin-Nya)

"Nanti-nanti lah berubah, sekarang muda lagi" hanyalah kata-kata yang dipinjamkan oleh syaitan supaya kita diheret sama oleh mereka ke neraka Allah. Sedarlah, hidup di dunia sangat SINGKAT waktunya. Usia muda tidak bermakna ajal juga masih jauh duduknya. Tidak nampakkah kita dengan bukti-bukti yang telah Allah tunjukkan? Nauzubillah. (petikan dari blog seorang teman)


ya..aku ingin mahu berubah, menjadi hamba Allah yang lebih baik dari saat ini, tetapi aku sedar perubahan ini bukan mudah..kesungguhan harus selari dengan keinginan, ianya perlu disulam dengan doa, tawakal dan kekuatan untuk berhadapan dengan godaan bisikan penghasut muthlak umat manusia..banyak yang kene korban kan..hmmm...


'Wahai Allah yang memegang hati ini, tetapkanlah hati kami dalam agamaMu dan ketaatan kepadaMu.Aamiin..'


hmmm..InsyaAllah, aku percaya segala niat yang baik akan dipermudakan oleh-Nya..semoga aku dapat melaksanakan impian ini secara realiti dan bukan just untuk tingkap blog ini je..aamiin...harap kita semua dapat menjadi insan yang lebih baik kerana-Nya, anak yang lebih baik untuk ibu bapa kita, menjadi teman yang lebih baik untuk keluarga dan sahabat..InsyaAllah, aamiin..^^



*google picture

a piece of love

salam..^^

The Prophet Muhammad (s) said: " There is reward for kindness to every living thing."
by___Bukhari & Muslim